Nem, nem viccelek, ez egy nagyon komoly kérdés, ha valaki külföldi, mondjuk németországi munkavállaláson töri a fejét. A nagy durranás, a megnyílt a piac, nem azt jelenti, hogy mehet mindenki, merre csak lát. Az érdemi változás, hogy nem kell külön munkavállalási engedélyért kuncsorogni a hivatalnál Németországban. A foglalkoztatás feltételei azonban változatlanok és a külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen az itthoni igazolások beszerzése.

Nap nap után dől az átok a szegény mentősökre, mintha ők tehetnének mindig minden emberi tragédiáról. Az élet veszélyes, és az életmentés még több veszélyt rejt magában. A mostani kampány apropója az RSI elnevezésű légút biztosítási eljárás körüli vita, elmenve odáig, hogy már arról szól a fáma, hogy halálos injekciót adnak a mentősök a krízis állapotban lévő betegeknek.

Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban mint gondolnánk a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.Az orvosi nyelvben idegentest, minden ami nem oda való, ahol van, a légutakban a félrenyelt kóla, a gyomorban a lenyelt műanyag golyó, és persze minden testnyílásba minden vackot be lehet dugni, ami nem oda való. A gombelemek általában 1-2 centi átmérőjűek, így a szájba kerülve, akár fulladást is okozhatnak elzárva a hangrésnél a

A fiataloknál és sportolóknál előforduló hirtelen halálesetekről szóló közlemények jelentős része a prevencióval foglalkozik, a hirtelen halál bekövezésekor a szakszerű elsősegély, a professzionális újraélesztés, a jó mentő és sürgősségi ellátásé a főszerep.

A sportorvosi rendszer biztosítja a megfelelő szűrést, de egyértelmű, hogy a diagnosztikus eljárások fejlődésével folyamatosan ki kell bővíteni a kötelezően elvégzendő vizsgálatok körét: ionháztartás, anyagcsere betegségek, terheléses EKG, ECHO kardiográfia.

További dilemma, hogy egyébként banálisnak tűnő betegségek, hőemelkedés, hasmenés, vírusfertőzés gyanúja illetve vírusfertőzés utáni állapotnál mi a követendő eljárás. A közlemények egyértelműen ezekben a tisztázatlan esetekben szakmailag a versenyzéstől való két hetes eltiltást ajánlják, de az alap sporttevékenységet, az edzettségi állapot megtartását mégis engedélyeznék, de ennek mértéke nem meghatározható.

Az amerikai National Sleep Foundation’s 2005 Sleep in America  közvéleménykutatása szerint az elalvásos balesetekben leggyakrabban a fiatalok, leginkább férfiak az érintettek, a felnőttek közül a gyermeket nevelők és a több műszakban dolgozók veszélyeztetettek.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban olvashatjuk a hírekben, hogy a gyakran igen súlyos baleset  oka az volt, hogy a járművezető elaludt vezetés közben. Néhány rövid idézet ilyen balesetekről talán mindenkit meggyőz arról, hogy indokolt volt a gépjárművezetői alkalmasság orvosi vizsgálatának szigorítása,

Igen felkorbácsolta a kedélyeket, hogy az egyik internetes portál több cikkében foglalkozott a 2008-as óvódás-busz baleset mentőellátásával, videó és szakmai dokumentumok kerültek nyilvánosságra. Zúdulnak a szakemberek és nem szakemberek pro és kontra hozzászólásai. A képzelt riport kérdésekre acsgabordoki válaszolt. 

Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre. Lényeg az, hogy jó közérzetünk több tényező függvénye, és szervezetünket akkor tudjuk biztonságban, ha az időjárási  viszonyokhoz alkalmazkodva rétegesen öltözködünk. Szép, napos időben indulunk el otthonról, de gondoljunk arra, hogy este már naplemente után fogunk hazamenni, és különösen az utóbbi években klímánkat a jelentős napi hőingadozás jellemzi.

2. oldal / 13
Joomla templates by a4joomla