2013. december 25., szerda, 01:00

Napfényes karácsony

Nîmes nagyváros Languedoc - Roussillon tartomány Gard megyéjében, Franciaország Rómájának is nevezik, köszönhetően az ókorból megmaradt számos műemléknek. A római hódítások idején már jelentős város, az első római telepesek az egyiptomi hadjáratok veteránjai voltak.

Ezt bizonyítja, hogy a városban olyan jelképeket találtak, amelyek leláncolt krokodilt ábrázolnak, márpedig ez a Krisztus születése előtt néhány évtizeddel megvívott egyiptomi hadjáratok jelképe volt, s ma a város címerében is szerepel, egy pálmafával együtt.

A múltat megőrző rengeteg műemlék közül a legjelentősebbek:

Arénes – a régi római amfiteátrum, ez a legépebben fennmaradt az országban, az időszámításunk előtti I. században épült, kívülről több szintben elrendezett, dór oszlopokkal szegélyezett hatvan árkád övezi. Az épület belsejében a lépcsőzetes nézőtér 34 lépcsősorán 24000 nézőnek van hely.

Maison Carrée – Augustus császár idejéből származó templom, a téglalap alakú épület 26 méter hosszú, 15 méter széles és 17 méter magas. Lépcső vezet fel a 30 korinthoszi oszloppal övezett épülethez, tíz oszlop veszi körül a nyitott előcsarnokot, a többi oldalt és hátul övezi a fallal elhatárolt belső templomot, amelybe széles kapun át lehet belépni. 

Jardin de la Fontaine – egy park, amely a Nemau-forrás körül jött létre, a rómaiak előtti időkben itt élők által szent helyként tisztelt forrás a birodalom idején a város egyik jelentős vízforrása, a régészeti feltárások római fürdőt is találtak a közelben. Ugyancsak a parkban található a Temple de Diane, amely egy II. században épült templomrom.

Esplanade de Gaulle – egy nagy kiterjedésű park, ennek közepén áll a Fontaine Pradier, a város egyik múlt századi emléke, amelyben a Rhone, a Gardon jelképes figurája és több más szimbolikus figura veszi körül a várost jelképező nőalakot. 

E történelmi díszletben más a karácsonyi érzés. Verőfényes napsütés, bár reggel, akár 0 fok is lehet, délután már 18 fokban cipeljük haza a bevásárolt ajándékokat. Az utcák felett belógó ajándékok is a karácsonyt idézik.

Van itt sürgés-forgás és dugó is, a szűk sikátorokban egyébként is agyrém közlekedés, de mindenki türelmes és jókedvű. Az esti hangulat lassan már egy majálisra emlékeztet, körhinta, "Laci-pecsenye", sör...

Estére elvarázsolódik a hangulat...

Megtekintve: 14544 alkalommal Fissítve: 2017. december 18., hétfő, 17:11
Joomla templates by a4joomla