2015. december 13., vasárnap, 08:22

Karácsonyi vészhelyzetek

Évtizedes tapasztalat, hogy sajnos gyakran vegyül üröm is az örömbe a szeretet ünnepén. Az egész évi rohanás után kapkodva készülünk a nagy ajándékozásra. Változékony az időjárás, hó, jég, eső – de nekünk még meg kell venni a kinézett ajándékot, és rettenetes a csúcsforgalom.  A kis koccanástól, a súlyos sérüléssel járó balesetek is gyakrabban előfordulnak az ünnepi forgatagban. Gyalogosként is védtelenek vagyunk, sietünk a csúszós úton, kezünk teli csomagokkal, és kész a baj: szerencsés esetben megússzuk egy csuklótöréssel, rosszabb esetben combnyaktörés a bevásárlás vége.

Szerencsésen hazaértünk, megy mindenki a dolgára, az asszonyok a konyhában sürgölődnek, végeredmény nemegyszer a forrázás, égés és a kés okozta vágott sérülés. Nem jobb a helyzet a férfiakkal sem, hisz a szobában is előkerülnek a veszélyes eszközök – kés, balta, kalapács, de akár flex vagy motoros fűrész, a karácsonyfa állítás ismert kellékei, mert mi szeretnénk a legszebb, legnagyobb karácsonyfát a környéken, csak a vastag szár nem fér a karácsonyfa talpba.

Végre itt az idő, eddig megúsztuk, jön a nagy pillanat a lámpagyújtás, az ajándékozás. Nocsak, nem ég az új lámpa füzér, gyors javítás és furcsa bizsergés, az olcsó, de életveszélyes áru áramütést okoz és már jöhet is a mentő ünneplés helyett. Se baj, van még itthon csillagszóró, gyertya, és már lángol is a karácsonyfa, s már a tűzoltóknak is van dolga, kész vészhelyzet: égési sérülés, füstmérgezés. És az ajándékok! Az áruházak polcain oly szép, oly veszélytelen dolgok rengeteg bajt tudnak okozni, gyermekeink igen találékonyak, mindenről mindent le tudnak szerelni, szájba tudják venni, és kész a baj, légúti idegentest, fulladás lehet a vége.

Vannak, akikről karácsonykor is megfeledkeznek, vannak, akik megint egyedül töltik az ünnepeket. Vezetünk a depressziós betegek számában, éllovasok vagyunk az öngyilkosság terén, és karácsony este még többen érzik úgy, nem megy tovább – gyógyszer, méreg, önakasztás, ebben látják a megoldást. Figyeljünk családtagjainkra, embertársainkra, odafigyelő gondoskodással előzzük meg a tragédiákat.

Másnap érezzük a nagy ünnepi habzsolás következményei, orvosi nyelven illedelmesen diéta hibáról beszélünk, jön az epegörcs, a gyomorrontás, és órákat tölthetünk az orvosi ügyeleten. Az ünnep második napjára kiderül, hogy a nagy rohanásban nem írattuk fel rendszeresen szedett gyógyszereinket, a nagypapának nincs vérnyomás csökkentője – vissza az ügyeletre, utána patika, de szép is az ünnep.

Van a mentősöknek, orvosoknak elég dolga egész évben, inkább előzzük meg a karácsonyi vészhelyzeteket. Legyen otthon elsősegély doboz, házi gyógyszeres doboz, rendszeresen szedett gyógyszereinket időben szerezzük be, és az ünnepek alatt  is tartsuk be az orvosi előírásokat.

Photo by Serge Bertasius Photography. Published on 11 December 2015 Stock photo - Image ID: 100383222

Megtekintve: 580 alkalommal Fissítve: 2017. december 18., hétfő, 17:11
Joomla templates by a4joomla