2016. június 3., péntek, 14:23

Mentőhelikopter tragédiák

Újabb helikopterét vesztette el a román SMURD mentőszolgálat, sajnálatos módon a teljes személyzet életét vesztette a balesetben, amely a Moldovai köztársaságban történt. Az első gép 2003-ban járt szerencsétlenül, a mostani a szervezet negyedik légi tragédiája.

 

Lezuhant a mentőhelikopter: a gép előzőleg Kolozsvárra vitt egy beteg csecsemőt, akit Budapesten műtöttek meg - forrás: Grimm Balázs, Transindex, 2003. március 6. Szerencsétlenül járt a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat egyik helikoptere kedden, késő este Kolozsvár közelében. A balesetben a gép legénységének mind a négy tagja meghalt. A légi jármű Kolozsvárról tért haza, ahová egy szívbeteg csecsemőt szállított. A gép roncsai Kolos község közelében egy 100 méter hosszú, 25 méter széles sávban szóródtak szét. A legénység mind a négy tagja, két pilóta és két orvos azonnal életét vesztette. A helyszínre hamarosan megérkeztek a mentők, valamint a tűzoltóság, a csendőrség és a polgári védelem egységei. A szerencsétlenség okai egyelőre ismeretlenek. Csak annyit tudni, hogy a repülést a légköri viszonyok nem nehezítették. A rádiókapcsolat a helikopterrel 20 perccel kolozsvári felszállása után szakadt meg. 

Négyen haltak meg a román mentőhelikopter balesetben - forrás: JETfly, 2006.01.10. Lezuhant a SMURD rohammentő-szolgálat egyik helikoptere hétfőn reggel. A 9 óra után történt balesetben életét vesztette a 36 éves dr. Liliana Puiu, a 30 éves Mioara Hautã, Valentin Stãnescu, a helikopter 37 éves pilótája, valamint a 34 éves Augustin Toma másodpilóta. A becsapódás következtében a helikopter teljesen összetört, az orvos és az asszisztensnő ülése pár méterre repült a roncsoktól. A pilóta és a másodpilóta holttestét a gép maradványai között találták meg. Radu Prisãcaru Iaºi megyei prefektus szerint a helikopter a repülőtérről szállt fel, hogy müszaki repülést hajtson végre. Ezt a gép müszaki állapotának felmérésre minden reggel megteszik a teljes személyzet részvételével. A repülés kevesebb mint 10 percig tartott, a gép a földre zuhanva 30–40 méteren át sodródott.

Lezuhant egy SMURD helikopter - forrás: 2014. december 18., Bogdán Tibor. Egyelőre tisztázatlan okok miatt a tengerparti Siutghiol-tóba zuhant egy SMURD helikopter hétfő délután. A Tulceáról Konstancára tartó gép fedélzetén a két pilótán kívül egy orvos és egy asszisztens utazott, mindannyian életüket vesztették. Szemtanúk riasztották a hatóságokat, miután a helikopter néhány száz méterre a parttól, kis magasságból a vízbe zuhant. A mentőegységek félóra elteltével találták meg az egyik áldozatot, a 39 éves orvosnőt, akit nem tudtak újjáéleszteni. Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára, aki a SMURD mentőszolgálat tevékenységét irányítja, elmondta: a SMURD pilótái tapasztalt szakemberek, a lezuhant gép pedig műszakilag kifogástalan állapotban volt.

 

Negyedik helikoptere zuhant le a Raed Arafat átal tíz éve alapított rohammentő szolgálatnak - forrás: 2016. június 3. Lezuhant egy SMURD helikopter Moldova köztársaságban, Cantemir városa közelében. Az unimedia.info moldovai hírportál szerint négyen voltak a helikopteren, egy ember pedig a balesetben életét vesztette. A két pilóta mellett egy orvos és egy asszisztens, mind a négyen életüket vesztették. Az első hírek egy halottról szóltak, de a moldovai egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy a fedélzeten tartózkodók valamennyien életüket vesztették. Szemtanúk szerint a helikopternek a földdel való ütközése következtében felrobbant az üzemanyagtartálya. A iasi-i rohammentő-szolgálathoz tartozó helikopter egy beteghez sietett, az első feltételezések szerint a viharos időjárás okozhatta a balesetet.

A hírtelevíziók szerint a rohammentő-szolgálatnak 2003 óta ez a negyedik helikoptere, amely szolgálati repülés közben zuhant le és a legénysége életét vesztette.

Photo by num_skyman. Published on 22 November 2013 Stock photo - Image ID: 100219575

Megtekintve: 32754 alkalommal Fissítve: 2018. január 9., kedd, 16:27
Joomla templates by a4joomla