2016. szeptember 8., csütörtök, 13:04

Mentőhelikopter tragédia Szlovákiában

Lezuhant az Air – Transport Europe (ATE) mentőhelikoptere a Besztercebányához közeli Sebő (Strelníky) település körzetében, a gép háromfős személyzete és a fedélzeten szállított beteg, egy 38 éves férfi életét vesztette – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön a légi mentőkre hivatkozva. A szerencsétlenség okairól, körülményeiről és pontos időpontjáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos adatokat, a helikoptert éjfél után kezdték keresni.

 A gépet a légi mentők szóvivőjének közlése szerint a társaság egyik legtapasztaltabb pilótája vezette, aki 1995 óta szolgált a mentőcsapatban, pályafutása során csaknem 5 ezer órát repült. A Cas.sk szlovák hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta: a Bell 429 típusú helikopter nem sokkal a felszállást követően különös hangokat kezdett hallatni, majd tíz percen belül lezuhant. A szerencsétlenség áldozatai családjainak az ATE vezetése mély részvétét fejezte ki.

Forrás: MTI, 2016. szeptember 8., csütörtök 09:05 

http://mno.hu/kulfold/mentohelikopter-tragedia-szlovakiaban-1360654

Korábbi mentőhelikopter balesetek Szlovákiában:

1979. június 25. Mentési feladat közben a Mlynická völgyben a Magas-Tátrában lezuhant a Szövetségi Belügyminisztérium Mi-8-as Helikoptere. A kilenc fős személyzet többsége életét vesztette, csak hárman élték túl a tragédiát.

1997. május 16. A Magas-Tátrában lezuhant egy Alouette mentőhelikopter, haláleset szerencsére nem történt, a de gépen ülök súlyos sérüléseket szenvedtek

1998. január 1. Pozsony és Polianka között lezuhant a légi mentőszolgálat egyik helikoptere. A balesetnek öt halálos áldozata volt: a pilóta, a betegellátásban résztvevő nővérek és orvosok, valamint egy két napos kislány, akit éppen kórházba szállítottak.

2004. január 16.  Az ATE légi mentőszolgálat helikoptere Donovaly közelében lezuhant, amikor egy sérült síelőt mentettek. A három tagú legénység agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett.

2006. január 2. Az ATE Augusta A-109K2 típusú helikoptere zuhant le amely Zsolnára tartott egy betegszállítási feladattal. A három fős személyzet életét vesztette.

2015. július 17. Négy fős személyzet vesztette életét, amikor az ATE mentőhelikoptere nagy valószínűséggel acéldrótba akadt a Hernád folyó felett, a vizsgálat megállapítása szerint az éppen lenyugvó nap elvakította a pilótát, ami szintén szerepet játszott a baleset bekövetkezésében.

 

Megtekintve: 696 alkalommal Fissítve: 2016. szeptember 8., csütörtök, 13:05
Joomla templates by a4joomla