2014. november 13., csütörtök, 01:00

TBC - volt, nincs, de lesz!

Vége a morbus hungaricusnak, úgy érezzük, hogy leküzdöttük a TBC-t.  Jelentősen csökkent a megbetegedések száma, átalakul az ellátási struktúra, megszűnik a kötelező szűrővizsgálat. A hazai trend az európai vonalakat követi, a baj csak az, hogy nálunk is nagy a területi egyenlőtlenség,  míg az ország egyes részein remek a helyzet, a keleti határszélen érvényesül az ukrán és román hatás – messze nem rózsás a helyzet.

Nem vagyunk egyedül Európában: Svájcban csökken a betegek száma, de a bevándorlók között jelentős emelkedést tapasztalnak. Angliában egyenesen az új uniós országok polgárait teszik felelőssé az új megbetegedésekért. Az angolok szerint a magyarok, a magyarok szerint  a románok…és így tovább. A világon sok Európán kívüli területen rendkívül magas az új betegek száma, egyre gyakoribb a TBC és a HIV fertőzés egyidejű előfordulása.

Csökken a betegek száma az európai régióban, de már nem csak a rossz szociális körökben terjed. Egyre nehezebb a kezelés, mert az eddigi gyógyszerekre rezisztens törzsek jelennek  meg. A TBC a „gyógyítható” betegségek közé tartozik, de nemegyszer 60 – 80 napos kórházi kezelés és akár 2 éves gyógyszerszedés is szükséges lehet a gyógyuláshoz. A kezelés elől  elmenekülő személyek felkutathatók és lehetőség van „őrzött” gyógyításukra is.

TBC volt, az első csatát megnyertük, most jó eredmények mutatkoznak, de egy angol professzor is úgy fogalmazott: most jók a kilátások, de a TBC bomba valamikor még robbanni fog – nem tudjuk mikor és milyen formában.

Megtekintve: 1171 alkalommal Fissítve: 2015. november 11., szerda, 10:19
Joomla templates by a4joomla