2013. december 10., kedd, 17:56

Segítség, megfulladok!

Mind a beteg, mind a hozzátartozók részére a legriasztóbb tünet a fulladás. Egészséges, fiatal embereknél a hirtelen kezdődő, erős, beszédképtelenséget okozó fulladás okozója légúti idegentest, amely akár teljes elzáródáshoz vezethet. Allergiás reakció, darázscsípés a légutak nyálkahártyájának duzzanata révén okoz szűkületet, ezáltal légzési nehezítettséget, légzési elégtelenséget. Szívbetegek, idős emberek fulladásának hátterében leggyakrabban a bal szívfél elégtelensége a kiváltó ok. A gyengült szívizomerő miatt folyadék gyűlik meg a tüdőben, ami először csak kis köhécselést okoz, de akár percek alatt tüdővizenyő alakulhat ki, melynek következménye eszméletlenség, súlyosabb esetben hirtelen halál lehet. 

A beteg légzésének a megfigyelése útba igazíthat, hogy milyen kórfolyamattal állunk szemben. A légzésszám jelentős csökkenése lehet reflexes, mérgezési eredetű, illetve központi idegrendszeri károsodás – stroke állhat a háttérben. A pánik rohamos vagy hisztériás betegek igen gyorsan kapkodják a levegőt, magas a légzésszám, ez azonban nyugtatásra, a beteggel való foglalkozásra mintegy magától csökken, ha elvonjuk a figyelmét, mintegy elfelejti kapkodni a levegőt.

Szív eredetű fulladáskor az oxigén hiány miatt magas a légzésszám, ha a beteget a számára legkényelmesebb félülő helyzetbe pozícionáljuk, karjaival meg tud támaszkodni, így igénybe tudja venni a légzési segédizmokat, javul a légzés hatásfoka és csökken a légzésszám.

Láz, vércukorszint emelkedés is a légzésszám emelkedés okozója lehet, ezekben az esetekben csak a kiváltó ok rendezésével érhetjük el a fulladásos panaszok megszűnését, a légzési frekvencia normalizálódását. Asztmás betegeknél a hörgőgörcs, az alsó légutak szűkülete miatt a kilégzés nehezített, elhúzódó, ezért kapkodják a levegőt, a hosszú kilégzés után egy nagyon gyors belégzés következik. Ha külső tényező, allergén, irritáló anyag váltotta ki a rosszullétet, nagyon fontos az expozíció azonnali megszüntetése. A betegek általában maguknál hordják gyógyszerüket, segítséggel azt használni tudják, és szerencsés esetben megoldódik a rosszullét. Amennyiben nem javul a beteg állapota mindenképpen mihamarabbi orvosi segítségre van szüksége.

Megtekintve: 1830 alkalommal Fissítve: 2017. szeptember 11., hétfő, 08:33
Joomla templates by a4joomla