2015. július 7., kedd, 17:07

Én a "szakértő" orvos és a "hozzáértő" beteg

Az elmúlt évtizedeimet sikerült megfelezni, a sikeresebb felében a orvosok csapatát erősítettem, javarészt a mentősök együttesében szerepelve, azután nem jó szántamból, de át kellett állnom a betegek csapatába. A címben a szakértő azért került idézőjelbe, mert bár néhány témakörben tudományoskodtam is, továbbra is úgy gondolom, attól, hogy egy orvosnak egy kérdésről,

témáról van véleménye és azt menten a nagy nyilvánosság előtt prezentálja is nem keverendő össze a (igazságügyi orvos)szakértőkkel, akik igen komoly és körültekintő munka után a tények alapján ítélnek meg egy helyzetet, nem úgy gondolják, hanem bizonyítják, hogy adott esetben hiba történt egy beteg ellátása során, és ez a hiba ok okozati összefüggésben volt a beteg halálával.  

A mentőzés során az indokolt hívásoknál életveszélyben lévő sérülteket, betegeket kell ellátni. Sajnos mindnyájunkkal előfordult már, hogy egy beteget nagyon meg akartunk menteni, de ez sajnos nem sikerült. Történt már olyan is, amikor teljesen  reménytelen esetben sikeres volt egy újraélesztés, egy baleseti sérült ellátás, jól eső hitetlenkedéssel fogadtak a kórházban: "Hogy tudtátok behozni, hogy sikerült ez?". Nem tudom, ezt dobta a gép, de bennem él az ellenpélda is, amikor a beavatkozás, a legkorszerűbb gyógyszerelés mellett hirtelen vége, megállt a szív, nem lehet újraéleszteni. Engem mindig megviselt, ha a beteg egy beavatkozás közben hirtelen halt meg, hisz ilyenkor az ember hajlamos elhinni, hogy az adott beavatkozás a halál oka. Pedig az egyidejűség nem ok okozat.

A beteg oldal sem könnyű foglalkozás, pláne, ha hozzáértő vagy, mert te mindent tudsz, mi fog veled történni. Hát te kedves beteg, ha orvos vagy ugyanazok a játékszabályok, mint a többi betegnél. Szerencsére gyorsan sikerült elsajátítanom, hogy betegként felejtsem el az orvosi gondolkodást és inkább hagyatkozzak a betegtársak meséire, ők mindent tudnak és mindent jobban tudnak. Így sikerült át és túlélni három műtétet, három altatást, ahol gyilkos szerekkel mételyezik az embert, hosszas gyógyszeres kezelést, ahol a mellékhatások listáját végigolvasva már esélyed sincs az életben maradásra. Bár most, hogy e sorokat írom úgy tűnik vannak még csodák én élek, és talán sok beteg életét is sikerült megmentenem, de volt kudarc is, ez a valóság.

Photo by photostock. Published on 13 March 2011 Stock photo - Image ID: 10034030  

Megtekintve: 1033 alkalommal Fissítve: 2017. szeptember 12., kedd, 08:49
Joomla templates by a4joomla