2015. december 13., vasárnap, 09:30

"Gondtalan" karácsonyt!

Készülődünk, ünnepelünk. Legyen az idei karácsonyunk szép, boldog, betegség és baleset-mentes. Mit tehetünk ezért? Tanácsolom, hogy a rendszeres gyógyszerszedők gondoskodjanak a több napos ünnepre elegendő gyógyszerről, ne a legszentebb pillanatokban kelljen a patikába szaladni. A krónikus betegségben szenvedők közül a legnagyobb a kihívás a gyomor-bélrendszeri illetve a cukorbetegeknek. Annyi finomság van az asztalon, akkor most igazán véthetünk a diéta ellen.

Sajnos szervezetünk, betegségünk nem tudja, hogy ünnep van, a kis kihágásokat szinte biztos, hogy nagy epegörcs, a fekélyes fájdalmak fellángolása, a gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható vércukor érték felborulása követi. Saját érdekünkben legyünk mértéktartóak, mert így lehet felhőtlen az ünnep. A magas vérnyomásos betegek még szigorúbban tartsák be háziorvosuk utasításait, hiszen a nagy sürgés-forgással járó izgalmak könnyen, akár súlyos következményekkel járó mértékű vérnyomáskiugrást okozhatnak.

Ha a családban, szomszédban, ismerőseink között hangulatzavarban szenvedő beteg van, velük még többet foglalkozzunk ezekben a napokban. A magány, a depresszió, az elkeseredettség ebben az időszakban sajnos még gyakrabban vezet tragikus eseményhez – öngyilkossághoz. A nagy események alatt nagyobb számban fordulnak elő balesetek is, különösen a gyerekek veszélyeztetettek, féktelen öröműkben szertelenek, és már le is borult a karácsonyfa, kigyulladt a szőnyeg, Öcsinek meg a torkán akadt a szaloncukor. Előzzük meg több figyelmességgel, körültekintéssel ezeket az eseteket.

És ha véget ért az ünneplés, szétszéled a család, akkor sétáljunk haza, a „csak egy pohárka” pezsgő után se üljünk a volán mögé, és így lesz boldog és békés a karácsony.

Photo by nirots. Published on 07 November 2012 Stock photo - Image ID: 100110739

Megtekintve: 379 alkalommal Fissítve: 2016. december 18., vasárnap, 13:08
Joomla templates by a4joomla