2016. január 4., hétfő, 09:00

A 3 voltos gyermekgyilkos

Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban mint gondolnánk a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.Az orvosi nyelvben idegentest, minden ami nem oda való, ahol van, a légutakban a félrenyelt kóla, a gyomorban a lenyelt műanyag golyó, és persze minden testnyílásba minden vackot be lehet dugni, ami nem oda való. A gombelemek általában 1-2 centi átmérőjűek, így a szájba kerülve, akár fulladást is okozhatnak elzárva a hangrésnél a

levegő útját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez azonnal köhögéssel, fuldoklással, elkéküléssel jár, így a környezet észre veszi, tud segíteni és a riasztó kép ellenére sikeresen eltávolítható. De mi van, ha lenyeli a gyerek a gombelemet?

Az illusztráción egy "egészséges" sonkaszeleten négy óra alatt végzett pusztítás látható. Az égésre emlékeztető nyomok mellett jól látható az elemből kifolyt folyadék okozta szövetelhalás is. A fal már teljesen elvékonyodott, néhány ponton átszakadt, kilyukadt a sonkaszelet. Sajnos ugyanez játszódik le a szervezetben, és ez okozza az életveszélyes szövődményeket.  

A legnagyobb baj, hogy semmi, azaz a gyermeknek nincs semmilyen figyelem felhívó tünete, panasza, ijedtében halk szavú és nem is tudjuk, hogy mekkora baj történt. Első tünet lehet kisebb köhögés, később hányás, nyelési nehézség, etetési nehézség, esetleg vér megjelenése a nyálban vagy az orrváladékban. Sokszor csak az segít, ha észre vesszük, hogy eltűnt egy gombelem, ami az előbb még meg volt, "csak nem lenyelte a gyerek?" döbbenünk rá, hogy itt nagy a baj. Biztos mindnyájunkkal előfordult, hogy véletlenül lenyeltünk egy cseresznye magot, abból se lett nagy baj, nyugtatjuk magunkat, ami be ment, az majd ki is jön, a maga természetes útján. Ez azonban nem igaz a gombelemekre, mert azok hatalmas pusztítást képesek végezni a szervezetben. Leggyakrabban már a nyelőcsőben elakadnak, és azonnal "dolgozni" kezdenek. A 3 voltos feszültség önmagában veszélytelen az emberi szervezetre, csakhogy a szövetnedvektől zárlatba került elem elkezd hőt termelni, mikró égések keletkeznek, majd beindul az elektrolízis és agresszív ionok szabadulnak fel tovább pusztítva a szöveteket. Az elem sem bírja a terhelést, mintegy felrobban, és a benne lévő folyadék kifolyik a környezetbe. Az idő előre haladtával egyre súlyosabb és életveszélyes szövődmények alakulnak ki, kilyukad a nyelőcső hala, sérülnek az erek erős vérzés kezdődik, a nyelőcső közelében futó fő verőér fala is átszakadhat, ami szinte azonnali elvérzést okoz.

Versenyfutás az idővel, minél hamarabb észrevesszük hogy baj van, minél hamarabb kerül sor orvosi ellátásra, minél hamarabb sikerül eltávolítani az "idegentestet", annál kevesebb szövődmény alakul ki, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye. A 3 voltos lítium gombelemek végzik a legnagyobb pusztítást, napjainkban már 1 és 2 centiméter átmérőjű változata is előfordul, minél kisebb, annál veszélyesebb, annál könnyeben lenyelhetik a gyermekek. Ha csak felmerül a gyanú, hogy lenyelhette a gyerek a gombelemet, azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad "elbagatelizálni" a történteket, mert az életveszélyes szövődmények csendben, alattomosan alakulnak ki és halált okozhatnak. Nagyon fontos a megelőzés, de ha nem sikerült, akkor a baj időben történő felismerése életmentő lehet.

Forrás:

Ear Nose Throat J. 2015 Dec;94(12):486-93. Button battery injuries in the pediatric aerodigestive tract

Sao Paulo Med J. 2014;132(3):184-8. Epub 2014 Apr 28. Hemorrhagic shock secondary to button battery ingestion

J Prim Health Care. 2014 Mar 1;6(1):69-72. Button battery injury in children - a primary care issue?

Megtekintve: 3879 alkalommal Fissítve: 2017. október 27., péntek, 09:59
Joomla templates by a4joomla