2016. május 15., vasárnap, 11:30

És akkor jött a mentőhelikopter...

Nagyon fotogén, amikor egy baleseti helyszínen, vagy akár a város közepén egy újraélesztésnél leszáll a mentőhelikopter, így szerencsére erről mindenki vezércikkben tudósít. "Na bumm és akkor mi van?" kérdezte  a minap az egyik közösségi portálon egy szakmabéli kolléga.

Való igaz, a mentőhelikopter nem csodatévő, attól, hogy repül, nem biztos, hogy a legeslegtapasztaltabb kolléga teljesít rajta szolgálatot, de a helikopter életet menthet. Kezdjük a legegyszerűbb tényekkel: a légvonal biztos a legrövidebb távolság a kárhely és a kórház között, a helikopteres szállítás során a mentőgépkocsi átlagsebességének kétszerese érhető el, ami tovább rövidíti a szállítási időt. Az időfaktor mellett igen fontos, hogy szélesedik az ésszerű időn belül elérhető gyógyintézetek köre, akár közvetlenül az adott kórkép ellátására legalkalmasabb országos centrumba szállítható a sérült vagy beteg. Talán a legfontosabb a szállítási trauma minimalizálása, jó pilóta mellett a helikopter a legkíméletesebb szállító eszköz, a helikopteres szállításnak nincs ellenjavallata és mellékhatása. Tény viszont, hogy a levegőben bizonyos szinten korlátozottak a beavatkozási lehetőségek, így a szállítás megkezdése előtt a kárhelyen lévő egységeknek közösen el kell látni az áldozatot és aki így már a szállítás közben csak megfelelő felügyeletet igényel és  a legrövidebb úton, leghamarabb a legmegfelelőbb gyógyintézetbe kerül.

Az alábbi videó illusztrálja, hogyan száll le a helikopter, akár egy nagy "zsebkendőn" is. A felvétel 2000-ben készült Bécsben az Eurotrauma konferencia légimentési bemutatóján.

 

Megtekintve: 520 alkalommal Fissítve: 2016. május 15., vasárnap, 12:45
Joomla templates by a4joomla